Vad är TENS-apparat?

Hej!
 
Jag kommer i detta inlägg skriva om TENS-apparat, som i mitt fall hjälpt mot Muskelsmärtor, men även vissa typer av muskelkramp. Eftersom man tydligen inte längre får låna TENS från öppenrehab mer än 3 månader har jag fått beställt en för mina egna pengar och ja det finns olika märken av TENS-apparater. Jag beställde en exakt likadan av den som oftast används inom öppenrehab och den gick på närmare 2400kr. Vilket inte många kronisk sjuka har råd med, men det finns billigare alt men där har jag ingen erfarenhet alls. Därmed kan jag inte heller bedöma kvaliten. Min heter "CEFAR PRIMO PRO" och finns bla på www.fysioett.se .
 
VIKTIGT!:
Ni med PACEMAKER bör INTE använda TENS-apparat, då det kan störa ut Pacemakern!
 
Vad är TENS? Det är en förkortning av Transkutan Elektrisk Nervstimulering. Där svaga elektriska strömmar stimulerar nerverna och dämpar smärtan tillfälligt. Det hela består av en batteriedriven apparat som via kablar för ström till plattorna man sätter på problemområdet.
 
Var på kroppen kan TENS användas? Den kan användas på nacke, rygg, skinkorna, vaderna, mage m.m... viktigaste är att undvika att sätta plattorna på skelettet.
 
Hur börjar man? Jag rekomenderar att man i första hand tar kontakt med en sjukgymnast som instruerar hur man använder TENS och hur man sätter plattorna på just dina problemomården. Kolla också upp vad som gäller för just ditt landsting kring lånetiden på den typen av hjälpmedel.
 
För mer information gå in på:
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Tens/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0